Beleven en genieten

Multiculturaliteit is verbinden, leren en genieten door ontmoetingen met elkaar en elkaars cultuur.

Kleurrijke Dichters

Kleurrijke Stad organiseert graag uitzonderlijke multiculturele presentaties. Zoals de bijeenkomst met twee dichters/schrijvers uit Indonesië. We werkten hierbij samen met S-Plaza en journaliste Inge Dumpel. De dichters droegen voor uit eigen werk en gingen in gesprek met de bezoekers. Bijzonder was dat bij sommige gedichten ook een relatie was met Nederlands Indië. Afsluitend genoten we van een lekkere Indische maaltijd.

Indische Salon

Onderdeel van onze activiteiten is de Indische Salon. Met een Indische markt, presentaties, petjoh verhalen en sprookjes, of Indische verhalen van vroeger. Muziek en dans ontbreekt natuurlijk niet net als authentiek Indisch eten.  De bijeenkomsten zijn om de twee-drie maanden op een zondagmiddag en starten rond 13u. De entreeprijs is laag of  gratis.

WK Sport Spektakel

Tot 2018 (in totaal 14 jaar) organiseerde Kleurrijke Stad samen met sport- en maatschappelijke partners en basisscholen het WK Sport Spektakel. Activiteiten in dit sportproject voor kinderen waren onder andere lesinvullingen, sporttrainingen of -workshops en WK sporttoernooien (voetbal, korfbal en enkele jaren ook hockey). De kinderen speelden in landenteams tegen elkaar om de titel Wereldkampioen van Eindhoven. Door presentaties, lesinvullingen en een quiz konden ze allerlei zaken leren over het land. Door gebrek aan structurele middelen hebben we dit project moeten stoppen. In 2010 ontvingen we voor dit project nog het Appeltje van Oranje uit handen van Koningin Beatrix .

Kleurrijk Event in maart

Vanaf begin jaren ’90 van de vorige eeuw organiseert de stichting het Kleurrijk Event in de maand maart. Met dit event worden de verschillende internationale culturen in de stad in de spotlights gezet en wordt getoond hoe zij een bijdrage leveren aan het leven en de cultuur in onze stad. Ook zijn er dialogen over hoe de verschillende gemeenschappen kunnen verbinden en over actuele ontwikkelingen t.a.v. bijvoorbeeld racisme of vluchtelingen. Vaste insteek is hoe we elkaar kunnen helpen en ondersteunen bij de activiteiten en gezichtspunten die wij samen delen. Andere terugkomende onderdelen zijn: muziek, dans, gezellige mensen en wereldmaaltijden en hapjes. Zoals Spaanse paella, Indische snacks of Zuid Amerikaanse tortillas en empenadas. 

Dommel Zomerfeest Picknick

Al enkele jaren organiseert Kleurrijke Stad dit zomerfeest. De start was de tweejaarlijkse stedelijke manifestatie ‘Doe de Dommel’, met een variatie aan activiteiten langs deze rivier die door onze stad stroomt. Jong en oud kunnen op de Dommel Picknick terecht voor plezier en relaxed genieten van de zon, workshops, presentaties en het podiumprogramma. De Dommel Picknick biedt voor ieder wat wils en is ook voor de wijk een geschikte ontmoetingsplek. En natuurlijk wordt ook gedacht aan de inwendige mens met lekkere hapjes uit verschillende delen van de wereld en verkoelende dranken aan de bar. De vrijwilligers van Kleurrijke Stad worden deze dag extra in het zonnetje gezet. Het evenement is ’s middags vanaf circa 13.00u tot 19.00u en de toegang is gratis.

Kleurrijk Koningsfeest

Ieder jaar organiseert Kleurrijke Stad een kleurrijk koningsfeest. Eerst in het stadscentrum en latere jaren in de wijk Stratum op het Gerardusplein in Eindhoven . Daar werken we samen met buurtbewoners en bedrijven. Het feest sluit aan bij de buurt vrijmarkt en het programma biedt voor ieder wat wils met veel muziek en vertier.

Kleurrijke buurtontmoetingen

In verschillende buurten stimuleert en ondersteunt Kleurrijke Stad kleurrijke ontmoetingsbijeenkomsten van buurtbewoners. Dit kunnen workshops, presentaties, kinderactiviteiten of (kleine) multiculturele festivals zijn. De activiteiten dienen aan te sluiten bij wat er in de buurt leeft en worden uitgevoerd door buurtbewoners zelf.